2 Mart 2015 Pazartesi

Tirozin Nedir?

Tirozin Nedir?

Temel olmayan bir amino asit olmasına rağmen üst sırada bir nörotransmitterdir, beyin faaliyetini harekete geçirme ve belirlemedeki rolüyle önemlidir. Örneğin, fenilalanin, ruh­sal durumu iyileştirici, iştah kesici vs. bir etki yapabilmek için ilk önce tirozine dönüşmelidir. Enzim yetersizliği ya da vücudun herhangi bir başka yerinde fenilalanine olan büyük ihtiyaç nedeniyle eğer bu dönüşüm ger­çekleşmezse beyin tarafından yetersiz miktarlarda norepinefrin üretilecek ve süreç depresyonla sonuçlanacaktır.
tirosin
Tirozin (tyrosine); adrenalin, hipofiz ve tiroid bezlerinin sağlıklı olarak işlev göstermesini destekler. Ayrıca büyüme hormonunun serbest bırakılmasını harekete geçirir ve iştahı bastıran norepinefrin üretir.
Klinik çalışmalar tirozin desteğinin tedaviye karşı di­rençli depresyonun ve anksiyetenin kontrol edilmesine ve bunun yanı sıra amfetamin (ruh halini iyileştirici ya da diyet ilaçları olarak) kullanan hastaların dozlarının sadece birkaç hafta içerisinde minimal seviyelere inmesine yardım ettiğini göstermiştir.
Tirozin ayrıca kokain bağımlılarının, uyuşturucudan ke­silince yaşadıkları belirtiler olan depresyon, bitkinlik ve aşı­rı rahatsızlığı önleyerek alışkanlıklarını bırakmalarına yar­dım etmektedir. C vitamini, tirozin lıidroksilaz (vücudun ti­rozin kullanımına izin veren enzim) Bl, B2 vitaminleri ve niasin ile alınan ve portakal suyunda çözünen tirozin rejimi­nin işlev gösterdiği bulunmuştur.
Diğer amino asitlerin emiliminin tamamlanmasına engel olmamak amacıyla L-tirozin destekleri yüksek karbonhid­ratlı yemeklerle ya da yatma zamanı öncesinde alınmalıdır. En iyi doğal kaynaklar süt ürünleri, muz, avokado, Lima fa­sulyesi, badem, balkabağı ve susamdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder