4 Mart 2015 Çarşamba

Hiltit.1..(Şeytan tırnağı)

"Gummi Asa foetida, Umbelliferae)
Diğer Adları: Halk arasında Şeytan Tersi, Şeytan Pisliği olarak da bilinir. Hiltite Avrupa’da Şeytan Tersi (Stercus Diaboli) denir. Droğa Urduca Hing, Keşmirce Anjudan, Farsça Anguzeb, Arapça, Hiltut adları verilir.
Botanik ve Kimyasal Özellikleri: Drog, îerula Asa foetida (Umbelliferae) adlı bitkinin köklerde daha çok bulunan reçinesidir. Bitki, Güney İran, Afganistan ve Hindistanda bulunur. Hiltit, çoğu kez birbirine yapışmış kütleler şeklinde, sarı esmer renkli ve acı tatdadır. Bileşiminde % 62 reçine, % 25 zamk, % 4-8 uçucu yağ ve valerik asit vardır.
Kullanılışı: Halk arasında kuvvetlendirici, ses açıcı, ekspektoran ve spazm çözücü olarak bilinir.
Hiltit, çok eskidenberi antispazmodik ve sinir sistemi yatıştırıcı olarak kullanıldı. O kadar ki eski Mezopotamya’da bile bilinirdi. X. yüzyılda Türkistan’da baharat olarak kullanıldığı gibi, XIX. yüzyılda Avrupa’da epilepsi tedavisinde yeri vardı. İlk Türk Kodekslerinden Düstur al-Edviye’de (1874) kayıtlı olan bu droğun farmakolojik özelliklerinden Dr.  Mehmet Nuri’de sözetti ve hap ve lavman şekillerinde kullanılacağım bildirdi.
Geleneksel Halk Reçetesi:
Ses açıcı, kuvvetlendirici ve ekspektoran olarak bir miktar hiltitin tütsüsü yapılır ya da ufak parçalar şeklinde yutulur.
Modern Tıptaki Yeri: Droğun ekspektoran ve antispazmodik etkileri günümüz tıbbı tarafından da bilinir. Çünkü bileşiminde uçucu yağ, zamk ve sinir sistemi yataştırıcısı olan valerik asit vardır."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder