21 Mart 2015 Cumartesi

Plasebo ilaç kadar etkili..

Plasebo ilaç kadar etkili

Amerikalı bilim insanları, hiçbir iyileştirici etkisi olmayan plasebo maddelerin, depresyon tedavisinde antidepresan ve psikoterapiler kadar etkili olduğunu ortaya koydu

DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’de bulunan Harvard Üniversitesi’nde daha önceden konu hakkında yapılmış araştırmaların incelenmesi sonucunda, plaseboların insanlar üzerinde etkisinin yüzde 80 olduğu saptandı. Uzmanlar, plaseboyla iyileşmede kilit noktanın “inanç” olduğu kanısında birleşiyor. Keza, Adelphi Üniversitesi Gelişmiş Psikolojik Çalışmalar Enstitüsü tarafından depresyon tanısı konmuş 165 hasta üzerinde 16 hafta boyunca süren araştırmada, plasebonun da en az antidepresan ilaçlar kadar etkili olduğu belirlendi. İlaç tedavisi yüzde 31 oranında sonuç verirken, psikoterapi yüzde 28, plasebo ise yüzde 24 oranında sonuç verdi. Aradaki farkın çok az olmasına dikkat çeken uzmanlar, sonucun tesadüf olmadığını açıkladı. Kanserli hücreler veya kemik kırılması gibi tıbbi müdahale olmaksızın iyileşmeyen hastalıklara dikkat çeken Dr Ted Kaptchuk, “bu durumlarda elbette plasebonun, tıbbi ilaçlardan daha etkili olduğunun söylenemeyeceğini” kabul ediyor. İnsan vücudunun başlı başına kendi kendini tedavi edebilen bir mekanizma olduğunu vurgulayan Kaptchuk, ilaç alma eyleminin ise beynin ağrı kesici sistemini devreye sokması sayesinde rahatlatıcı bir işlev gördüğünü belirtiliyor.
Uzmanlara göre depresyon tedavisinde etkili bir başka metodun da konuşma terapisi olduğunu ortaya koydu. Harvard Üniversitesi’nden uzmanlar plaseboyla birlikte alınan psikoterapinin tedavi etkisini yüzde 44’ten yüzde 62’ye çıkardığını tespit etti.

İlaçların rengi hastalığa göre seçiliyor
-  Hastalık gruplarına göre ilaçların rengi, şekli, dozu farklı farklı hazırlanıyor.
-  Zihinsel ve fiziksel rahatlatma sağlayanlar genellikle  kırmızı, sarı, turuncu renkte.
-  Uyku veya endişe sorunları için genellikle mavi veya yeşil renkte; Kalp hastalıklarında ise genellikle pembe veya şeftali renginde hazırlanıyor.
-  İnsanlar, ilacın ne kadar yüksek dozda olursa o derece etkili olacağına inanıyor.
-  İğneden sonra etkisine en fazla inanılan ilaçlar kapsüller. Bunu tabletler ve şuruplar izliyor.
-  Pahalı ve gösterişli kutulardaki ilaçların daha etkili olduğuna inanılıyor.

PLASEBO NEDİR?
Halk arasında “şeker hapı” olarak da bilinen plasebo, fiziksel anlamda tedavi edici hiçbir işlevi bulunmayan ve tek işlevini hastaya “işe yarayacağı” söylenerek verilmesinden alan bir telkin maddesidir.

 
Ne ölçüde etkili oluyor?
-  Kötü huylu bağırsak kanserinde yüzde 60 oranında.
-  Depresyon vakalarında yüzde 32 ila 80 arasında.
-  Migrenli hastalarda yüzde 41 oranında.
-  Kronik yorgunluk sendromunda yüzde 20 oranında.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder