15 Mart 2015 Pazar

Artık Daha Çok Amerikalı Astrolojinin Bilim Olduğuna İnanıyor!

Artık Daha Çok Amerikalı Astrolojinin Bilim Olduğuna İnanıyor!


shutterstock_146811044.630px
Ben Astrolojiye çok inanıyorum.” Pop star Katy Perry yakın zamanda GQ dergisine verdiği röportajda bu şekilde yorumda bulunuyor. Kendisi ayrıca, herşeyi “sipiritüel bir gözlükten”seyrettiğini de ifade etmekte ve uzaylılara da inandığını da sözlerine eklemekte.
Ulusal Bilim Vakfı, yaptığı bir çalışmayı  2014 Science and Engineering Indicators’da yeni yayınlamış ve Amerikalıların da Katy Perry’nin yönünde ilerlediğini bildirmiştir.Özellike NSF raporlarında, 2010 yılında Astrolojinin bilim olmadığına inanan Amerikalı sayısı %62 iken bu sayı 2012 yılında %55’e düşmüştür.(geçen yılın datası da mevcuttur) Sonuç olarak, NSF, Amerikalıların Astroloji konusunda 1983 yılından bu yana daha az şüpheci olduklarının açık bir şekilde görüldüğünü rapor etmektedir.
astrology2
Amerikalıların astroloji inançları konusundaki datası NSF tarafından derlense de çeşitli kaynaklardan onlara ulaşmıştır; 2006 yılından beri, bu bilgiler, General Social anketinden gelmektedir. Yıllar boyunca, GSS ve diğer anket- kamuoyu araştırmaları
yinelenen şu soruyu Amerikalılara sormakta: “Astroloji çok mu bilimsel, bir şekilde bilimsel mi yoksa hiç de bilimsel değil mi?”
Bu soruya cevaben,%31den 45’e varan oranda  azınlıktaki Amerikalılar, “çok bilimsel” ya da “bir şekilde bilimsel” olduğunu söylemiştir. Bu sayı yeterince kötü–NSF raporlarında bu oran Çin’dekilerle kıyaslandığında, Çin halkının %92’si yıldız haritasına inanmıyor.—Ama yeni kanıtlar bizim de yanlış yönde ilerlediğimizi bildirmekte. Aslında, 2004 yılında %66’ya kadar çıkan astrolojiye duyulan şüphe, ve o yıldan bu yana astrolojinin bilimsel olarak saçma olduğunu söyleyen Amerikalı sayısı, düşmektedir.”Astrolojinin inanılacak bir şey olmadığının” düşünülmesinin yakın zamandaki yükselişi, çok az bilim eğitimi alanlar ve daha az gerçeğe dayalı bilgiye sahip olanlar arasındadır. Modern grupta– son zamanlardaki insanlarda– Astrolojinin bilimsel olmadığını düşünme oranı; 2010 yılında %52 olan ve 2012 yılında %35 olmuş,ve  şaşırtıcı bir biçimde %17’lik bir oranında düşmüştür. Bu düşüşe neden olan ve astrolojinin “bir şekilde bilimsel” olduğunu kabul eden yaşları 18-24 arasındaki daha genç Amerikalılar ve yaşları 35-44 arasındakilerdir. 2010 yılında, bu yaş grubunun %64’sı astrolojinin tamamen saçmalık olduğunu düşünürken, bu oran 2012’de %51 olup, %13’lük bir oranda düşüş göstermiştir.
Aşağıdaki tablo Amerikalıların yaş gruplarına göre Astroloji inançlarının nasıl değiştiğini göstermektedir: (Astroloji “çok bilimsel” ve “bir çeşit bilimsel” diyenlerin yaş gruplarına göre dağılımı)
O zama, bu datanın arkasında yatan şey ne? Michigan Devlet Üniversitesi’nden bu araştırmadaki bu sorunun da yer aldığı rapor bölümünü yazan baş yazar ve kamuoyu uzmanı John Besley, biraz dikkatli ve şunu belirtiyor: “ “bunu gerçek bir değişim” olduğunu görmek için, tahmin yürütmeden önce belki de bir sonraki datayı beklemeliyiz.” Ancak, astroloji inancı konusundaki bu gözle görülür artışı kendisinin de ilk gördüğünde çok şaşırdığını da itiraf etmektedir.
Dolayısıyla, Amerikalılar aslında, olduğundan daha da fazla astrolojiye yönelmekte, kendilerini ona mı adamaktalar?
age2_0Yaşamda pek çok şeyle olduğu gibi, Shakespeare’in bir sözü bu duruma da çok uygun:
Suç, sevgili Brütüs, yıldızlarımızda değil,bizdedir.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder