8 Mart 2015 Pazar

Zihin Programları..

Zihin Programları

Zihin Programları
Sizin kafanızda hangi program var ?

Bazı insanların zihin programları genelleme yapmaya, genelin belli bir standartın içinde olmaya yatkındır. Kolay kolay farklıdüşünemezler, zihin bildiği çemberin içinde dönmek için ısrar eder. Diğer bir zihin programı da farklılıklara odaklıdır. Sürekli farkı görmeye, farklı düşünmeye doğru yönelir. Fark yaratmak güzeldir, hem çeşitlilik hem de iyileşme,gelişme yönünde yardımcı olur. Ancak farklılığın peşine takılmak abartıya girerse kişiye zaman kaybettirebilir. Fark yaratmak için önce standartı, geneli de bilmek gerekir. Yoksa nasıl fark yaratacağınızı da bilemezsiniz. 
Her zihin programının faydası vardır. Ancak farkında olmayıp tek bir programa takılmak gelişimi, öğrenmeyi yavaşlatır. Örneğin tenisoynamayı genel olarak öğrenmeden teniste fark yaratmanın peşinden gitmek çok zorlayıcı olabilir. Farklı olarak bulduğunuzu, yaptığınızı sandığınız şey aslında pek çok kişi tarafından zaten yapılıyor, biliniyor olabilir. Ayrıca standartı bilmeden üretmek de zorlanıp zaman kaybetmenize sebep olabilir. Sürekli standartların içinde kalan zihin de yeni bir şey üretmeye karşı dirençli olur. Gelişme ve öğrenme kapıları zamanla kapanabilir. 
Siz hangi zihin programını daha sık kullanıyorsunuz fark edin? Daha çok genel, benzer yapıları tercih edip rutinlere mi takılırsınız? Yoksa her zaman hemen farklılıklara odaklanıp, karşı tez üretmeye kalkar, olmayan bir şeylerin peşinden mi koşarsınız?
Belki şu anki  zihin programınızın biraz sesini kısıp, diğer zihin programının da biraz daha aktif olması için kendinize bir şans vermek istersiniz :) Denge her zaman iyidir... Denge ve ölçülük içinde bir hafta diliyorum :)
Sevgi ve sağlıkla ilerleyin…
Arzu Bıyıklıoğlu
NLP Uzmanı ve Yaşam Koçu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder