21 Mart 2015 Cumartesi

Liyezon..

Gelişen ve modernleşen dünyada hastalıklar, ilaçlar ve diğer tıbbi tedaviler artık günlük yaşantımızın bir parçası haline geldi. Yakalandığımız hastalıklar ve bunlardan kurtulmak için kullandığımız ilaçlar, aldığımız tedaviler ruh sağlığımızı aslında düşündüğümüzden de çok etkiliyor. Bu durum konsültasyon ve liyezon psikiyatrisi bilim dalını ortaya çıkardı.
Konsültasyon ve Liyezon Psikiyatrisi; tıbbi hastalığı olanlara, cerrahi girişim uygulananlara, psikiyatrik tıp hizmeti ve psikososyal destek sunan psikiyatri üst uzmanlığıdır. Bu uzmanlığın ilgilendiği hastalıklar arasında, ülkemizde de çok sık rastlanan hipertansiyon, kalp hastalıkları, diyabet, kanser, ağrıyla seyreden romatizmal hastalıklar gibi sürekli ilaç kullanımı gerektiren hastalıklar var. Bir diğer hastalık grubu ise organ kayıpları. Tümör, travma, kangren gibi sebeplerden ötürü organlarını kaybetmiş kişilere yönelik psikiyatrik tedaviyi de bu hekim grubu yapmaktadır.
Polikliniklere gelen hastalarda %21-26, kronik hastalığı olan kişilerde %25 oranında psikiyatrik bozuklukların görülmesi, bu uzmanlığın önemini gözler önüne sermektedir. Hastalarda sadece geçici sıkıntılardan, depresyon, anksiyete problemleri, panik atak, alkol ve madde kullanımına kadar değişen düzeylerde psikiyatrik bozukluklar görülebiliyor. Tabii bu da kişinin sosyal hayatını olumsuz yönde etkiliyor.
Günümüzde bu tip bozuklukların tedavisinde sinir sistemini düzenleyen ilaçlar, olumsuz alışkanlıkların (alkol, sigara, yanlış beslenme) düzeltilmesine yönelik ilaçlar, psikolojik destek ve tedavi programları, gevşeme egzersizleri gibi tedaviler kullanılıyor. Bu tedavilerle sağlık çalışanları hastaların yeni duruma uyum sağlamasına, stresle baş etmesine, sosyal ilişkilerinin düzelmesine ve hayata umutla bakmasına yardımcı oluyorlar.
Tıbbın her alanında olduğu gibi bu alanında da hekimlerin dikkat etmesi gereken etik kurallar var. Bu kurallardan bazıları hastaya zarar vermemek, hastanın bağımsızlığına saygı göstermek, hastaya gerçeği söylemek, tedavi reddini değerlendirmek, gizliliğe saygı göstermek, intihar gibi durumları fark ettiğinde zamanında müdahale etmek şeklinde sıralanabilir.
Konsültasyon ve liyezon psikiyatrisi hizmeti bir çok üniversite hastanesinde verilmektedir. Bahsi geçen hastalıklar sırasında çökkünlük, sıkıntı, zihinsel bulanıklık, uykusuzluk, isteksizlik, panik, ilgi alanının daralması, sürekli kaygı, karamsarlık, kişilik değişikliği gibi durumlar görülüyorsa hemen alanında uzman bir psikiyatriste başvurulmalıdır. Unutmayın, ruh sağlığınız da en az beden sağlığınız kadar önemlidir.
Sağlıkla kalın!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder