7 Mart 2015 Cumartesi

Hafızanın güçlenmesine fayda sağlayan bitkiler..


Hafızanın güçlenmesine fayda sağlayan bitkiler


hafıza güçlendirmek için bitkiler
Hafızanızın istediğiniz kadar iyi olmamasından şikayetçiyseniz ve daha güçlü hafızanız olmasını istiyorsanız, aşağıda sıralanan bitkileri mutlaka tüketmeye başlamalısınız. Hafızanın zayıflamasının nedenleri bir çok kaynağa bağlı olsa da, uygun bir tedavi metodu kullanılarak gerilemesi sağlanabilir. Aşağıda sıralanan bitkiler, geçmişten bugüne sadece şifa olarak kullanılan bitkiler değil, etkileri bilimsel çalışmalar ve deneylerle kanıtlanan önemli bileşenler içeren bitkilerdir. Her bir bitkinin ne olduğunu inceleyerek beslenmenizde hangilerine yer veriyorsunuz bakın. Bu bitkilerin hepsini sırayla teker teker deneyerek, hafızanıza ne denli faydalı olup olmadığını takip edin. İşte, hafızanın güçlenmesine fayda sağlayan bitkiler;
Gingko Biloba: Tedavi edici özellikleri olan Gingko Biloba’nın beyin fonksiyonlarını ve hafızayı güçlendirdiği bilinen bir gerçektir. Bazı çalışmalar sonucunda, Gingko Biloba ekstraktlarının Alzheimer hastalığı nedeniyle hasar gören sinir hücrelerini tedavi ettiği görülmüştür. Sinir hücreleri (nöronlar) arasındaki bağlantıyı güçlendirmekte, öğrenmeyi hızlandırarak günlük aktivitelerdeki başarıyı arttırmakta, beyin fonksiyonlarını iyileştirmekte ve depresyonu engellediği belirtilmektedir. Gingko Biloba’nın hafızayı güçlendirici mekanizmasının arkasında Flavonoidler ve Terpenoidler denen kimyasallar vardır. Bu kimyasallar, antioksidan özellikleri ile Alzheimer ve ilerleyen yaşa bağlı bunama sorunlarının tedavilerinde yardımcı olmaktadırlar.
hafızanın güçlenmesini sağlayan bitkiler
Ginseng: Laboratuar deneylerinde farelere belirli konsantrasyonlarda ginseng akstraktları verilerek, farelerin labirent deneylerinde başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Bu sonuçların alınması, Ginseng’in nörotransmiter aktiviteyi arttırarak hafızayı güçlendirdiğianlaşılmaktadır.
Biberiye: Aromatik bir bitkiden çok daha fazlası olan biberiye, eskiden beri hafızayı güçlendirdiği bilinen ve kullanılmakta olan bir bitkidir. Gingko Biloba gibi biberiye de antioksidan özellikte olup, serbest radikalleri nötralize ettiği belirlenmiştir. Aromatik yağlarla beraber kullanıldığında stresi yatıştırdığı ve kişinin konsantrasyonunu arttırdığı belirtilmektedir.
Adaçayı: Adaçayının içeriğindeki bileşenlerin, beyin hücrelerinin aralarındaki mesaj iletimini arttırdığı yapılan çalışma ve araştırmalarda ortaya konulmuştur.
Yeşil Çay: Aynen Gingko Biloba ve biberiye’nin olduğu gibi yeşil çay da güçlü bir antioksidandır. Yapılan bir çalışmanın sonuçlarına göre, yeşil çay ekstraktlarının yaşlanmaya bağlı olarak oluşan oksidasyona karşı proteinleri ve yağları koruduğu belirlenmiştir.
Bellek İyileştirilmesi için 5 Bitkisel Destek
İnsanları, yerleri, isimleri, yüzleri ve randevuları hatırlamakta zorluk mu yaşıyorsunuz? Belki bildiğiniz bilgi kırıntılarının yararlı olacağını düşünüyorsunuz ama zamanı geldiğinde hatırlayamıyormusunuz? Neyse ki, herbalism dünyası bellek geliştirmek için çeşitli doğal ilaçlar sunar.
1. Ginkgo Yaprağı
Gingko ağaçları en eski ağaç türlerinden biri olduğuna inanılıyor ve bin yıldır Çin tıbbında kullanılmaktadır. Kullanımı için üzerinde en çok çalışılan bitkilerden biri olarak, gingko yaprağı, kan dolaşımını artırdığı kanıtlanmıştır, ve bazı çalışmalarda demans olan hastalarda hafıza geliştirmek iyileştirdiği bulunmuştur. Aynı zamanda gingko normal işleyen beyinleride de zihinsel performansını ve bellek artırmak için kullanılabilir. Ginkgo yaprakları serbest radikalleri nötralize ettiğine inanılan flavonoidler ve terpenoidler içerir. Bu sayede radikallerin zararlarını azaltmak ve hatta engeller. Gingko etkili olduğu diğer konular ise; glokom, makula dejenerasyonu ve kulak çınlamasıdır. Tavsiye edilen günlük doz ise 120 mg’dır.
2. Maca
Egzotik super besinler listesine yeni giren bu Perulu kökü yumrusu antioksidan son derece zengindir. Antioksidan özellikleri nedeniyle, kök bilişsel işlevler zarar veren bir enzim inhibe ettiğine inanılmaktadır. Maca, aynı zamanda vücudun gücünü arttırır ve enerji depolarını korumaya yardımcı olduğundan, enerji eksikliğinden kaynaklanan hafıza kaybı veya konsantrasyon kaybına yardımcı olabilir. Buna ek olarak, maca çeşitli besin ve mineraller içerir, hatta erkeklerde cinsel istek artıran afrodizyak olarak etkisi kanıtlanmıştır. Tavsiye edilen günlük doz 2000 mg veya 1 çay kaşığı Maca kökü tozudur.
3. Ejder Kanı
Amazon yağmur ormanlarında bulunan, bu bitki tüberküloz, iç parazitler, yara ve boğaz ağrısı tedavisi için kullanılan kan kırmızısı öz içerir. Son çalışmalar ağaç özünün kimyasal yapısında bulunan antioksidanların ve alkaloidlerin, beyinnin anıları depolama için kullandığı bileşikleri yıkmaya çalışan enzimlerle mücadele ettiğini göstermiştir. Bu bileşiklerin dejenerasyonu alzheimer ve demans ile bağlantılı hafıza kaybına neden olur. Ejderha kanı için tavsiye edilen günlük doz 15 ml dir.
4. Ginseng
Bu bitki hafıza kaybı ve yaşlanma gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde yüzyıllardır Çin’de kullanılmıştır. Yeni yapılan bir çalışmada ginseng demans muzdarip inmeli hastalarda bellek kurtarmada özellikle etkili olduğunu göstermiştir. Ginseng, bir enerji yükseltici olarak, tansiyonu üşürmek, baş ağrısı, uykusuzluk ve çarpıntıyı azaltmak içinı kullanılabilir. Ve bunların tamamı konsantrasyonun iyi olmasını sağlar. Ginseng içeren lezzetli organik çaylar birçok markette bulunabilir, ya da bitki tablet veya kapsül olarak alınabilir. Önerilen günlük doz, alma nedeninize bağlı olarak 1200 mg kadar çıkabilir.
5. Bacopa
Yaygın olarak ayurvedik tıpta kullanılan bir Hint baharatıdır. Bacopa’nın hafızayı, konsantrasyonu ve öğrenmeyi geliştirdiği söylenir. Bunun nedeni, bitkinin kimyasal bileşenlerinde olan bacosidesin, hipokampus denilen beyin hafıza bölümünde bulunan sinaptik sinir fonksiyonlarının korunmasıdır. Bu sinaptik fonksiyonlarının görevi sinir uyarılarını almak ve göndermek olup, yaşla birlikte dejenere olabilirler. Bu bitki aynı zamanda antioksidan özellikleri nedeniyle kalp sorunları, astım, bronşit, sindirim bozuklukları ve anksiyete tedavisinde yardımcı olabileceği söylenir. Bacopa özü için tavsiye edilen günlük doz 100 mg’dır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder