14 Nisan 2015 Salı

EFT Nedir?

EFT  (Emotional Freedom Techniques) / DUYGUSAL ÖZGÜRLEŞME TEKNİKLERİ


EFT Nedir?
EFT, kişinin enerji bedeninde oluşmuş duygusal tıkanıklıkların açılmasında kullanılan hızlı ve etkili bir yöntemdir. Uygulamaların kökeni, binlerce yıllık akupunktur ve akupresur yöntemlerine dayanır. Bugün çok sayıda psikolog ve tıp doktoru çeşitli rahatsızlıkların ortadan kaldırılmasında EFT'den yararlanmaktadır. Herhangi bir yan etkisi olmayan, güvenli bir yöntemdir.
EFT, kolay öğrenilen ve uygulanan, psikoloji, enerji sistemi, teşhis ve tedavi konularında eğitim gerektirmeyen, herkesin uygulayabileceği bir yöntemdir.
EFT, Reiki ya da meditasyon gibi kendine yardım metodlarından biridir.
EFT alternatif tıp yöntemi değildir.


EFT ile Çalışmak
Bedenimizin yaşam kaynağı, enerji, kendileri de enerjiden oluşan "meridyen" adı verilen kanallar ile bedene yayılır. Enerjinin rahat ve dengeli aktığı zamanlar bizim her bakımdan sağlıklı olduğumuz zamanlardır.
Yaşadığımız olumlu ya da olumsuz her olay, her duygusal tecrübe, bedendeki enerji sistemimizin etkilenmesine neden olur. Başımızdan kötü bir olay geçtiğinde, olumsuz ve iz bırakan bir deneyim yaşadığımızda bunun etkilerini yıllarca taşıdığımızı az, çok biliriz. EFT ile olumsuz duyguya odaklanıp bu aksaklığı yüzeye çıkardıktan sonra, meridyenlerin yani enerji kanallarının uçlarındaki bazı akupunktur noktalarına parmak uçlarıyla kısa, hafif vuruşlar yapılır. Böylece enerji kanallarındaki blokajlar açılır ve enerjiniz dengelenir. Bu aksaklık enerjisel olarak giderildiği anda duygusal düzeyde de giderilmiş olur. Sorun da kalıcı bir biçimde ortadan kalkar.


EFT'nin ÖYKÜSÜ

Dr. Roger Callahan adlı, kırk yılı aşkın deneyimli bir klinik psikolog, doğu tıbbı üzerine yaptığı araştırmalarda kötü anıların, travmaların ve olumsuz deneyimlerin yarattığı düşüncelerin bedenin enerji sistemindeki düzgün akışı olumsuz yönde etkilediğini izlemiştir.
Yersiz korkuların ve endişelerin tedavisi için yaptığı geniş araştırmalar sonucu meridyenlerin uç noktalarına uygulanan baskıların olumlu sonuçlar verdiğini görmüş, geliştirdiği yöntemi pek çok sayıda hastasına uygulamaya başlamıştır.
Callahan bu konudaki ilk keşif deneyimini 1980 senesinde yaşamıştır. Mary adlı, su fobisini tedavi etmeye çalıştığı ve bir buçuk yıldır klasik terapiler ile sonuç alamadığı hastası ile seansta iken, Mary midesinin bulandığını söylediğinde Dr. Callahan incelemekte olduğu konular ilgili olduğu için, işleyip işlemeyeceğini merak edip, mide meridyeninin uç noktası olan göz altı noktasına hafifçe birkaç kez vurmuştur. Mary aniden tüm su fobisinin yok olduğunu söylediğinde, birlikte yakınlarındaki havuza gitmişler ve Mary yüzüne su serpmeye başlamıştır. Korkuları, kabusları, baş ağrıları, hepsi aynı gün tamamen ortadan kalkmış ve bir daha tekrarlanmamıştır. 
Callahan bu terapi yöntemini geliştirip "Thought Field Therapy:TFT" (Düşünce alanı Terapisi) adını vermiştir.
Daha sonra öğrencilerinden biri, Gary Craig adlı bir mühendis, bu yöntemleri daha basitleştirip, herkesin kullanabileceği bir teknik haline getirmiş ve  "Emotional Freedom Techniques: EFT" (Duygusal Özgürleşme Teknikleri) adını vermiştir.


EFT HANGİ SORUNLAR İÇİN KULLANILIR?
Bağımlılıklarda,
 Yiyecek zaafiyeti,
 İçki, sigara,
 İlaç, uyuşturucu, tırnak yeme ..... gibi.

Duygusal travmalarda
 Kaza, soygun, yakınını kaybetme, uykusuzluk,
 Terk edilme, işten atılma, haksızlığa uğrama,
 Cinsel taciz,
 Stres, saplantılar/takıntılar, panik atak, depresyon ....gibi

Fobiler
 Hayvan fobileri (yılan, fare, köpek...),
 Yükseklik, uçuş korkusu,
 Kapalı yer korkusu,
 Toplum önünde konuşma korkusu .... gibi.

Olumsuz duygular
 Öfke, endişe, korku, nefret,
 Üzüntü, suçluluk, kıskançlık... gibi.

Olumsuz inançlar
 Ben de şans yok ki, talihsizim,
 Bilgim yetersiz,
 Kimseye güvenmemek lazım,
 Para ile saadet olmaz....gibi.

Ruhsal gelişim
 Farkındalık geliştirmede,
 Olumlu düşünce kalıpları geliştirmede,
 Sevgi, şevkat, affetmek  ............ gibi duyguların geliştirilmesinde.


İlişkiler
 Utangaçlık ve kendini ifade edememe,
 Çekingenlik ....... gibi.

Hedef belirleme

Performans artırma
 Sınav, iş, spor, sanat,
 Kolay odaklanma, hafıza geliştirme, disiplin geliştirme.... gibi.

Bedensel sorunlar
 Baş ağrısı, sırt/bel/boyun ağrıları,
 Migren, alerjiler, bağırsak problemleri,
 Cinsel sorunlar, adet öncesi rahatsızlıklar,
 Mide/karın ağrıları .....gibi.


Uyarılar

EFT, yıllar süren psikolojik tedavilerle sonuç alınamayan kökleşmiş durumlarda da etkindir. Fakat, kökleşmiş psikolojik sorunların EFT ile çözümünde yani psikoterapi ya da psikiyatrist gerektiren durumlarda, uzmanlaşmış bir EFT terapisti ya da bir psikoterapistin desteği ile çalışma yapılmalıdır.

Epilepsi, kişilik ve şizofreni rahatsızlığı olanların EFT kurslarına katılımları önerilmemektedir. EFT'nin bu gibi rahatsızlıklarda terapist ve doktor işbirliği ile kullanılması önemle belirtilir.

 Bu çalışmalarımızla ilgili program içinETKİNLİK sayfasını tıklayınız.


TAT (Tapas Akupresur Tekniği)
Tapas Akupresur Tekniği (TAT), lisanslı akupunkturcu ve Geleneksel Çin Tıbbı uygulayıcısı Elizabeth Tapas Fleming tarafından geliştirilen bir ENERJİ PSİKOLOJİSİ yöntemidir.
Tapas Akupresur Tekniği, enerji psikolojisinde temel tekniklerden biridir; Akupunktur iğneleri yerine parmak uçlarının kullanımı ile uygulanan bir yöntemdir.
TAT uygulaması;
  • zihindeki olumsuz düşüncelerin yerine olumlu düşüncelerin yerleştirilmesine,
  • olumsuz duyguları ve inançları değiştirerek “kalıcı” değişimi sağlamaya,
  • hızlı bir biçimde stresten arınmaya,
  • fobilerden ve alerjilerden kurtulmaya,
  • geçmişte yaşanmış olumsuz deneyimlerin ve hücresel hatıraların, gerek duygusal, gerekse fiziksel bedende yarattığı blokajları çözmeye ve
  • sorunun kaynağını şifalandırmaya
yarayan, çok hızlı sonuçlar veren, içsel dengeyi oluşturan, rahatlatan ve güçlendiren, basit ve etkili yeni bir tekniktir.
Parmak uçları hafifçe birkaç akupunktur noktasına yerleştirilir (TAT tutuşu) ve aynı anda kişinin dikkati, çözülmesi istenen soruna verilir. Daha sonra TAT’ın toplam dokuz aşaması, doğrudan bilinçaltına verilen olumlu emirler ile tamamlanır. Bu çalışma ile kişi belirgin biçimde zihinsel, duygusal ve bedensel rahatlama hisseder, zihinsel dönüşüm sağlanır.
TAT, tıbbi tedavinin yerine geçmez; Reiki, EFT ya da meditasyon gibi kendine yardım metotlarından biridir.
Bu çalışmalarımızla ilgili program için  ETKİNLİK sayfasını tıklayınız.

Uyarılar

Kökleşmiş psikolojik sorunların TAT ile çözümünde yani psikoterapi ya da psikiyatrist gerektiren durumlarda, uzmanlaşmış bir TAT terapisti ya da bir psikoterapistin desteği ile çalışma yapılmalıdır.

 Epilepsi, kişilik ve şizofreni rahatsızlığı olanların TAT kurslarına katılımları önerilmemektedir. TAT'ın bu gibi rahatsızlıklarda terapist ve doktor işbirliği ile kullanılması önemle belirtilir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder