18 Ekim 2015 Pazar

Şizofreni tedavisinde bağışıklık sistemi umudu..

Şizofreni tedavisinde bağışıklık sistemi umudu

  • 16 Ekim 2015
Image copyrightMRC
Uzmanlar beynin bağışıklık sistemini sakinleştirerek şizofreninin önlemenin mümkün olabileceğini söyledi.
Şizofreni hastaları ve hastalık riski altında olanların beyni görüntülendiğinde, beynin bağışıklık sisteminin fazlasıyla aktif olduğu saptandı.
İngiltere Tıp Araştırmaları Konseyi'nden bir ekip, hastalığın tedavisi ve hatta önlenmesinde iltihap sökücü (antienflematuar) ilaçları test etmek istediklerini söyledi.
Bağışıklık sistemi ve iltihaplanmanın şizofreni ve diğer psikiyatrik hastalıklarda rol oynadığına dair bilimsel kanıtlar artıyor.
Uzmanlar bahçıvanların yabani otları temizlemesi gibi beyindeki enfeksiyonları temizleyen ve aynı zamanda beyin hücreleri arasındaki istenmeyen bağlantıları kesen mikrolgiyi inceledi.
56 hastaya mikrolgiyi gösteren bir boya enjekte edildi.
En yüksek mikrolgi oranı şizofreni hastalarında görülürken, yüksek şizofreni riskine sahip olanlarda da mikrolgi oranının yüksek olduğu saptandı.
MRC Klinik Bilimler Merkezi'nin Psikiyatrik Görüntüleme Başkanı Dr. Oliver Howes "İk kez hastalığın tam olarak ortaya çıkmasından önce bile beyinde aşırı faaliyet olduğununa dair kanıtımız var. Bu faaliyeti azaltabilirsek, hastalığı da önleyebiliriz." diyor.

Fazla hevesli bahçıvan

Howes microgliyi fazla hevesli bir bahçıvana benzetiyor ve beyin hücreleri arasındaki bağlantıları yanlış kesince, beynin kendini yanlış programladığını belirtiyor.
Howes ayrıca, "Bunu hastaların çevrelerinde olanlarla, kafalarında sesler duymak gib ialışılmamış bağlantılar kurmalarında görebiliriz" şeklinde konuşuyor.
Daha önce klasik şizofreni ilaçlarıyla birlikte kullanılan iltihaplanmayı önleyen ilaçların, hastaların durumunu düzelttiğini gösteren küçük çalışmalar yapılmıştı.
Ancak sadece mikrolgiyi hedefleyen iltihap önleyici ilaçların bulunması için yeni araştırmalar yapılması gerektiği söyleniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder