26 Ekim 2015 Pazartesi

Kan-Beyin Bariyeri Tarafından Korunmayan Beynin 4 Kısmı..

Kan-Beyin Bariyeri Tarafından Korunmayan Beynin 4 Kısmı

kan_beyin1
Kan-beyin bariyeri, toksik-zehirli maddeleri, büyük molekülleri ve kanda yayılan nörotransmiterlerin beyne girişini engeller. Beyindeki 4 bölge, kan-beyin bariyeri tarafından korunmamaktadır. Bu alanlar, posterior-arka hipofiz bezi, epifiz bezi ve hipotalamusun medyan-orta eminansı ve postrema bölgesi.

Posterior Arka Hipofiz Bezi

 Hipofiz bezi, süt salgısını kontrol eden oksitoksin ve su dengesini düzenleyen vazopresin adlı hormonları salgılar. Hipofiz bezinde, kan-beyin bariyeri tarafından korunmaz. Çünkü, salgıladığı hormonların dolaşım içinde olup, tüm bedene yayılması gerekir.

Epifiz Bezi

Epifiz bezi, sirkadiyen-günlük ve mevsimsel ritmlerini ya da uyku-uyanıklık döngülerini kontrol eden melatonin hormonunu salgılar. Epifiz bezinde, kan-beyin bariyeri bulunmaz. Çünkü, melatonin hormonu doğrudan kan akışına salgılanır.

Hipotalamusun Medyan-Orta Eminansı

Hipotalamusun medyan-orta eminansı, hipotalamusu hipofiz bezine bağlar. Medyan eminans kan-beyin bariyeri tarafından korunmaz. Çünkü, hipofiz bezi tarafından salgılanan hormonlar, kan akışına salgılanmadan önce bu bölgede toplanır.

Postrema Bölgesi

Postrema bölgesi, kan-beyin bariyeri tarafından korunmaz. Çünkü, kandaki toksinleri algılar ve bunların beynin diğer kısımlarına karşı korur. Postrema bölgesi, bulantıyı ve kusmayı tetikleyerek, toksin maddeleri farkedip, vücuda verebilecek zararı önler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder