6 Temmuz 2015 Pazartesi

Glütensiz Yiyecekler Beyin Fonksiyonunu Geliştiriyor..

Glütensiz Yiyecekler Beyin Fonksiyonunu Geliştiriyor

Özellikle Çölyak Hastalığına Sahip Olanlar Dikkat!
Glütensiz Yiyecekler Beyin Fonksiyonunu Geliştiriyor ve Bağırsak Sağlığı İçin Yararlı colyak
 Alimentary Pharmacology & Therapeutics adlı dergide yayınlanan Avusturalyalı araştırmacıların yaptığı bir çalışmaya göre; Glütensiz yiyecekler çölyak rahatsızlığı olan kişilerin bilişsel fonskiyonlarını geliştirebilir. Buna ek olarak da, daha önceleri glütensiz yiyeceklerin bağırsak sağlığına yararları olduğu kanıtlanmıştır. Araştırmanın baş yazarı Dr.Greg Yellan: “Çalışmanın sonuçları çölyak hastalığına sahip kişilerin sadece fiziksel değil ayrıca mental açıdan sağlıklı olmaları için glütensiz yiyecekleri yemelerinin önemine işaret etmekte.”
Ve ilgili sonuçta, bilim insanları glütensiz yiyeceklerin huzursuz bağırsak sendromu(IBS) olan insanlardaki depresif semptomları da hafifletebileceğini keşfederler.
Çölyak Hastalığı:
Çölyak hastalığında, ince bağırsaklar glütene (buğday gibi tahıllarda bulunan bir protein) bir bağışıklı tepkisi tetikleyerek reaksiyon verir.Uzun vadede glütene maruz kalmak kronik enflamatuvar ve besleyici malabsorbsiyona neden olur. Çölyak hastalığın semptomları; mide ağrısı, kilo kaybı, şişme,ishal. Zamanla malasorbisyon, pek çok vücud sistem ve organlarında hasar ya da bozukluğa neden olan beslenme bozukluklarına yol açabilir.
Çölyak hastalığı şuanda tedavi edilemez olmasına rağmen, sıkı bir şekilde tüketilen glütensiz yiyecekler ani yanmaları engelleyebilir ve zamanla hatta bağırsak hasarlarını da tamir edebilir.
Sindirim semptomlarına ek olarak, çölyak rahatsızlığı bilinç kararması-bulanıklığı adlı bir fenomeni de ürettiği bilinmektedir: geçici hafıza kaybı, yaratıcılıktan yoksunluk, dikkat problemleri gibi çeşitli bilişsel semptomlar.
Araştırmacılar, glütensiz gıdalar tükettirilerek tedavi edilen hastalarda tedaviden sonra bilinç kararamasının geçtiği bildirilmekte.
Araştırmacılar 11 yetişkin çölyak hastasına çok katı bir şekilde tüm yıl boyunca glütensiz gıda tüketimi perhizi uygularlar. Yıl sonunda, bu hastaların bağırsak sağlıklarında gözle görülür bir iyileşme kaydedilir. Ayrıca onlara uygulanan bilişsel testlerdeki sonuçlar, daha önceden uygulanıp da elde ettikleri test sonuçlarına göre daha yüksektir.
Tespitler, beyin bulanıklığı hakkındaki biyolojiksel gerçekliği desteklemekte ve yaşa bağlı bilişsel düşüş ve çölyak hastalığını geç tespit etme arasında bir korelasyon olduğuna dair daha önceki buluşlarla tutarlıdır. Araştırmacılar tedavi edilmemiş çölyak hastalığının ciddi bilişsel semptomlar gösterme ihtimalinin çok yüksek olduğunu da belirtmekteler.
Aynı araştırmacılar tarafından yürütülen bir başka araştırmada da; glütensiz yiyeceklerin çölyak hastlalığına sahip olmayan kişilerde de bilişsel yararlarını göstermektedir.
 Araştırmacılar çölyak hastalığından rahatsız olmayan , huzursuz bağırsak sendromundan rahatsız olan 11 yetişkinle bir araştırma yaparlar. Bu kişilere günlük 16 gram kadar standart bir glütensiz besin ek takviyesi yada 3 gün boyunca plasebo yapılır.  En azından 3 gün sonra, katılımcılar başka bir diete sokulur, ta ki tüm katılımcılar bu 3 dieti tamamalayana kadar. Araştırmacılar her bir katılımcının mental durumlarını, gastrointestinal-sindirim sistemi ile ilgili semptomlarını ve stres hormonu kortizonun salınımını incelerler.
Araştırmacılar, glütensiz gıdaları tüketen katılımıcıların hiç bir gastrointestinal semptom ya da kortizon salınımı göstermediğini öte yandan glütenli yüyecekleri yiyen hastaların da belirgin bir şekilde daha yüksek depresyon ölçüsüne sahip olduğunu belirtirler.
Araştırmalar, çölyak hastası olmayıp da glütene hassas olduğunu kendiliğinden tespit eden pek çok insanın gözle görülür şekilde gastrointestinal semptomlarında bir iyileşme olmadığını söylediklerini ancak onların glütensiz gıda tüketimi yaptıklarında kendilerini daha iyi hissettiklerini de ortaya koyar. Aarştırmacılar, bu tarz iyileşmiş sağlık hissinin aslında sindirimsel yararlarından çok bilişsel kaynaklı olabileceğini de açıklamaktadırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder