5 Temmuz 2015 Pazar

Beynin Olayları Nasıl İşlediğine Dair Geleneksel Teorilere Meydan Okuma...

Beynin Olayları Nasıl İşlediğine Dair Geleneksel Teorilere Meydan Okuma

Jason Gallivan ve Randy Flanagan tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, insan beyni birkaç olası eylemden hangisini yapacağına karar verirken, içlerinden seçim yapmadan önce aynı anda pek çok olayı planlar.
Psikoloji Bölümü ve Nörobilim Çalışmaları Merkezi araştırmacıları tarafından elde edilen bulgular, geleneksel teorilere meydan okuyor. Geleneksel teoriler, insanların ne yapacaklarına, seçimlerini uygulama planı yapmadan önce karar verdiklerini söylüyor.
Dr Gallivan: “Beyin doğal koşullarda rakip eylem hedefleri arasında öncelikle nasıl bir rol oynar ve karar verir? Bu soru, karar vermenin, eylem plan ve gallivankontrolünün nörobilimi açısından çok önemli bir sorudur. Bu bulgular, mesela etkili beyin-makine arayüzleri dizayn etmede önemli olabilirler ve kayıtlı nöral aktiviteye bağlı robotik bir eli yönetebilirler.
Araştırma esnasında katılımcılara önlerindeki dikey bir ekranda 2 dikdörtgen gösterildi. Kısa bir gözlem süresinden sonra, dikdörtgenlerden birinin içi dolduruldu ve katılımcıdan ellerindeki dikdörtgen bir pulu onun üstüne koyması istendi. Potansiyel hedeflerden bir tanesinin oryantasyonu-konumlandırması “belirsiz”di. Öyle ki, avuç içlerini aşağı ya da yukarı döndürerek temas sağlanabilirdi. (supinasyon ya da pronasyon- her ikisi de başarılıydı) Diğer “belirsiz olmayan” potansiyel hedefin konumlandırması ise ya supinasyon ya da pronasyon gerektiriyordu. (İkisinden biri, her ikisi de değil.)
Araştırmanın sonucunda, belirsiz hedef için işaret verildiğinde, seçili el bileği oryantasyonu katılımcıları, eğer diğer hedef seçilmiş olsaydı kullanmak zorunda kalacakları bilek oryantasyonlarından dolayı son derece eğilimlilerdi.
Dr Gallivan: “Bu bulgular şunu gösteriyor: Motor planlar (özellikle de el bileği oryantasyonu)önceden hazırlanmış durumdaydı. Eğer katılımcılar belirsiz hedefin işareti verildikten sonra eylemi planlasalardı, diğer hedefin hiç etkisini beklemezdik” dedi.
Araştırmadaki bir sonraki adım, bu planların beyinde nerede ve nasıl şekillendiğini; birçok plan arasından bir tanesini seçerken hangi bölgelerin bunda etkili olduğunu anlamak olacaktır.
Çeviren : Sıdıka ÖZEMRE

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder