26 Nisan 2016 Salı

KAHVALTINIZ YULAFLI OLSUN ..

KAHVALTINIZ YULAFLI OLSUN

Kahvaltı:
Aksini gösteren çalışmalar olsa da, kahvaltı günün en önemli öğünü. Mutlaka karbonhidrat (ekmek, yulaf), protein (peynir, yumurta, süt) ve yağın (zeytin, ceviz) bir arada olacağı dengeli bir öğün ile güne başlanmalı. Uzun süren gece açlığından sonra kahvaltıyı atlamak; yorgunluk, baş ağrısı, dikkat ve algılamada azalmaya neden olabilir.

Ara öğünler: Kan şekerinin radikal iniş çıkışları performansı olumsuz etkiler, bu da öğrenmeyi... Dolayısı ile uzun saatler aç kalmak buna neden olacaktır. Ancak çocuklar okul ortamında ara öğün yapmaktan hoşlanmayabiliyorlar. Bu durumda basit kuru meyve ve yağlı tohumlardan (kuru üzüm, fındık ve leblebi çok güzel bir üçlüdür) faydalanılabilir.

Su tüketimi: Vücudun susuz kalması konsantrasyonu düşürür, baş ağrılarına neden olabilir. Ve okul çocuklarında su içmemek (unutma veya sık lavaboya gitmemek için ) karşılaştığımız bir problem. Bunu evde alışkanlık haline getirtmek gerekiyor.

Balık: Balığın içerdiği faydalı yağ asitlerinin öğrenme üzerine olan; konsantrasyonu artırıcı, hafızayı güçlendirici etkilerini yıllardır yapılan çalışmalar gösteriyor. Mevsiminde haftada iki-dört kez balık tüketmek, diğer zamanlarda da doktorunuza danışarak ek takviye kullanmak pozitif etki gösterecektir.

B vitamini: Sinir iletimi ve beyin fonksiyonlarında görev alan B vitaminlerinin en iyi kaynakları tam tahıllar. Evdeki ekmeğinizin tam buğday unundan olmasına özen gösterin.

Mutluluk veren besinler: Stresi azaltmaya yardımcı olması açısından serotonin içeren besinlerin, sınav maratonunun en başından itibaren düzenli olarak tüketimi önemli. Vücutta serotonin eksikliği kendini çoğunlukla nedeni tam olarak belirlenemeyen mutsuzluk, halsizlik, uykusuzluk olarak gösterir. Kompleks B vitaminleri bakımından zengin esmer pirinç, buğday tohumu, kepekli tahıllar, maya özü gibi besinler serotonin üretimine yardımcı olan gıdalar arasındadır.

Güne başlarken yulaf ezmesi, tam tahıl gevreği ya da tam tahıllı ekmek yemek serotonin ve enerji seviyenizi yükseltmenize yardımcı olacaktır. Somon, ton balığı, sardalye gibi balıklar doğal ve serotonin üretiminde kullanılan bir aminoasit olan 'triptofan' için güzel kaynaklardır.

Aynı şekilde tavuk ve hindi gibi kümes hayvanları, sığır ve kuzu eti de aminoasitler bakımından zengindir ve serotonin üretimini artırır. Ceviz serotonin üretimi için özellikle yararlıdır. Keten tohumu, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, susam, yer fıstığı, badem ve kaju fıstığı vücutta serotonin seviyesini artıran diğer yemişler arasındadır. Muz, kivi, ananas, erik, greyfurt, mango, kavun, kakao da serotonin üretimini artırır.

Şeker: Şekerden uzak durulmalı. Basit karbonhidratlar kan şekeri dengesini bozacağından, hipoglisemi dediğimiz kan şekerinin düşmesine neden olup performansı ve öğrenmeyi düşürecektir. Çocuğun tatlı ihtiyacı meyveli, sütlü tatlılarla veya kuru meyveler ile giderilmeli.

ALINTIDIR..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder