16 Şubat 2016 Salı

MEHMET BARLAS’ın 16 Şubat 2016 günkü köşe yazısı; Dini aidiyetler üzerinden siyasi spekülasyon yapmak!


MEHMET BARLAS’ın 16 Şubat 2016 günkü köşe yazısı;



Dini aidiyetler üzerinden siyasi spekülasyon yapmak!




Ne kadar saçma sapan konulara takıldığımızı sevgili Murat Bardakçı, CHP'li Selin Sayek'in ailesinin dini üzerindeki tartışmaları hatırlatarak pek güzel vurgulamıştı... Bu tartışmaları İngiliz "The Economist" dergisi, Sayek'in Hıristiyan olduğunu yazarak başlatmış... Türkiye'de birileri meselenin üzerine atlayınca da iş dallanıp budaklanmış ve Selin Hanım "Ailesinin bir kısmının Hıristiyan, bir kısmının da Müslüman" olduğunu açıklamak zorunda kalmış.

Tarihten örnekler
Keşke bu derginin yazarlarının vakitleri olsaydı ve Osmanlı padişahların annelerinin ve eşlerinin hangi dinden geldiklerini de inceleselerdi... Bazılarını hatırlatarak bu saçma sapan tartışmaya tarih boyutunda katkıda bulunalım mı? Mesela 1'inci Murat'ın annesi ve Orhan Gazi'nin eşi olan Nilüfer Hatun'a kadar inelim mi? Bu takdirde de Yarhisar Tekfuru Mihal'in kızı Holofira'nın Bilecik Tekfuru'nun oğluyla evlenirken, düğün günü Orhan Gazi tarafından kaçırılıp, Nilüfer Hatun oluşunun öyküsüne takılmaz mıyız?

Anneleri de eşleri de...
Fatih Sultan Mehmet'in annesi Mara Despina değil midir? Fatih'in hanım sultanları da Zağanoz Paşa'nın kızı Kornelya, Anna, Helen ve Tamara'dır. Fatih'in oğlu 2'nci Beyazıd'ın annesi Kornelya'dır. Eşlerinin isimleri Beti, Anita, Suzi, Liliana, Katherin, Nina, Martha ve Danilova'dır. Öldürttüğü kardeşi Cem Sultan'ın eşi de Trabzon Kralı Rum David Komnen'in kızı Anna'ydı... Yavuz Sultan Selim'in eşleri ise Polonyalı Helga (Havza Sultan) ve Sırp Aleksandra'ydı (Ayşe Sultan). Yavuz'un oğlu Kanuni Sultan Süleyman Polonyalı Helga'dan doğdu. Eşleri ise bir papazın kızı olan Roksalan (Hürrem Sultan) ve Sicilyalı Rozaline'di. (Gülfem Hatun).

Asıl isimleri
2'nci Mahmut'un eşi ve Abdülaziz'in annesi Pertevniyal Valide Sultan (1812-83) "Romen" asıllıydı. Asıl adı Besime'ydi... 4'üncü Mustafa'nın annesi ve 1'inci Abdülhamit'in eşi Ayşe Seniyeperver Valide Sultan "Bulgar" asıllıydı. Asıl adı Sonya'ydı... 3'üncü Mustafa'nın annesi ve 3'üncü Ahmet'in eşi Mihrimah Sultan "Fransız" asıllıydı. Asıl adı Janet'ti. 3'üncü Osman'ın ve 2'nci Mustafa'nın annesi Şehsuvar Valide Sultan "Sırp" asıllıydı. Asıl adı Mari'ydi.

Rumlar, Venedikliler
Daha yakın tarihe gelelim... 2'nci Abdülhamit'in annesi Tirimüjgan Kadınefendi (1819-53) Trabzon'da esir pazarından alınan, Çerkeslerin "Şapsığı" kabilesinden dansçı bir kızdı. 1'inci Mahmut'un annesi ve 2'nci Mustafa'nın eşi Saliha Valide Sultan "Rum" asıllıydı. Asıl adı Aleksandra'ydı. Hem 2'nci Mustafa'nın, hem de 3'üncü Ahmet'in anneleri ve 4'üncü Mehmet'in eşi olan Emetullah Rabia Gülnuş Valide Sultan, Girit'te yaşayan "Venedikli" bir ailenin kızıydı. Babasının adı Retimo Verzizi'ydi ve asıl adı da Evemia'ydı.

Kösem mi, Anastasya mı?
4'üncü Mehmet'in annesi ve 1'inci İbrahim'in eşi Turhan Hatice Valide Sultan, "Ruten" (Ukrayna'da yaşayan bir Doğu Slav etnik grubu) asıllıydı. 12 yaşındayken Kırım Tatarları tarafından esir alınmış ve İstanbul'a getirilip Saray'a hediye edilmişti. Asıl adı Nadya'ydı. Hem 4'üncü Murat'ın hem de 1'inci İbrahim'in anneleri ve 1'inci Ahmet'in eşi olan Kösem (Mahpeyker) Sultan "Bosna" doğumluydu. Asıl adı Anastasya'ydı.

"Bir güruh var"
Bu yazıyı Bardakçı'nın şu cümleleri ile noktalıyorum... "Türkiye'de 'üstad' geçinmek ve menfaat elde etmek maksadıyla senelerden bu yana onunbunun diniyle, inancıyla ve etnik kimliği ile uğraşmayı âdet edinmiş, gayrımüslimi durmadan karalamış, gayrımüslimlikle alâkası olmayanlar hakkında da ortaya yalan- yanlış iddialar atmış bir güruh var!"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder