19 Aralık 2014 Cuma

Yeni yıl yeni kararlar!..

"Yeni yıl yeni kararlar
Her yılbaşını yeni bir sayfa; ruhumuzu, vücudumuzu arıtacak bir sürecin başlangıcı olarak görürüz... Değişmek için iyi niyetli kararlar veririz. Yılda bir kez de olsa kendimize dönüp kişiliğimizin kusurlu yönleri ile yüzleşmemiz, daha akıllı ve sorumlu bir hayat yaşamak için kendimizi tahlil etmemiz iyi bir şey... Sabah Gazetesi Yazarı Elvan Demirkan’dan yeni yılda hayatınıza dokunacak öneriler….
Sonuç alabileceğiniz yeni yıl kararları...
Bulamadığımız ne?
Çoğu insan için yemek ve sigara bir çeşit rahatlama, güven kaynağıdır. Hayatlarındaki stresi azaltmak için tutundukları ince bir dal... Ben bunlara 'semptom giderici' diyorum. Sürekli bir yerlerde olmak ve bir şeyler yapmak ihtiyacının, hızlı ve hırslı bir yaşam tarzının bedeli olan ağrı, gerginlik, yorgunluk ve yetersizlik hissini bastırmak için kullandığımız semptom gidericiler... Peki bu kadar koşuşturmaya rağmen aradığımız ama henüz bulamadığımız şey nedir? Normalleşme ihtiyacı mı? 
Kendinizi yıpratmayın
Bu yıl belki sigara ve kilodan kurtulmaya çalışmak yerine biraz daha 'normalleşmek' için uğraş gösterebilirsiniz... Mesela; ciddi sorunlarla sıradan sorunları birbirinden ayırabilme yeteneğini geliştirmek... Ve hepsine benzer şekilde tepki vererek kendinizi yıpratmamak... Sıradan sorunlar için çileden çıkmamayı öğrenmek... Kendi sağlığınız ve hastalığınızın oluşumunda kendi tavır ve hislerinizin ne kadar önemli rol oynadığını görebilmek... Vücudunuzun asıl ihtiyaçlarına karşı koymamayı öğrenmek... (Uyku gibi...) Doğru olma ihtiyacınızı törpülemek... Bu bir görüşünüzün olmaması veya savunduğunuz konudan vazgeçmeniz anlamına gelmiyor.

Kusursuz yaşam
Sadece kendi görüşünüzü sürekli savunma ihtiyacınız olması gerekmiyor. (Birisini değiştirmeye çalışmadan önce kendinizi değiştirmeye çalışmanın ne kadar zor olduğunu düşünün.) Veeeee hepsinden önemlisi, bu yıl benim dileğim; her şeyin istediğim gibi olması değil... Biraz olsun koşulsuz ve bedelsiz yaşamaya açık olabilmeyi istiyorum. Özellikle değiştiremeyeceğim koşulları kabul ederek de hayattan zevk almasını öğrenebilmek. Bu çeşit bir kapasite ve kontrol, her şeyin ve herkesin istediğim gibi olmasını sağlamaya çalışmaktan çok daha etkili... 
Kusursuz olmayın
Bir de belki şu kusursuz olma sevdasından vazgeçmeyi deneyebilirsiniz... Ben kusursuz olmaya çalışan insanlardan çabuk sıkılıyorum. Hem kendilerini hem de başkalarını mükemmel olmaya zorlayanları sevimsiz buluyorum. Mutsuzluğunuzu artıran birkaç kusurunuzu düzeltmeye çalışmak başka, o kusursuzluğu hayatınızın her yönüne uygulamak başka. Benim etrafımda yeni yıl kararları için heveslenmiş, biraz çaba sarf etmiş ve en insani halleriyle tamamen mükemmel olmayı beceremeyen insanlar olsun. Ocak ayı bitmeden kararlarından vazgeçenler belki biraz tutarsız ama mesela Nisan'a kadar tutabilenler ideal... Şaka bir yana, sigara ve kilodan önce, kendi sırtınızda taşıdığınız 
gereksiz yükü bırakmaya ne dersiniz? "
Alıntı..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder