30 Mart 2016 Çarşamba

Dr.Halit Yerebakan'ın 31.03.2016 günkü köşe yazısı(Düz bir karın hayal değil)

Dr.Halit Yerebakan’ın 31.03.2016 günkü köşe yazısı;


Düz bir karın hayal değil




Yanlış beslenmek şişkinliğe sebep olur ve bu durum büyük bir göbek olarak göze çarpar. Yediklerinizi kontrol ederek şişkinlikten kurtulabilirsiniz
Şu karnımdan bir kurtulsam, yeter!' ne kadar tanıdık bir cümle değil mi? Karın bölgesindeki yağlanma, bedenin diğer bölgelerinde birikenlerden çok daha rahatsız edici olabilir. Etrafınıza dikkatlice baktığınızda sadece karın bölgesi şişman, diğer bölgeleri normale yakın bir sürü insan görebilirsiniz. Bu gibi durumlarda bölgesel jimnastik en sık tavsiye edilen çözüm önerileri arasında yer alıyor. Oysa son yıllarda yapılan araştırmalar, karın bölgesi yağlarından kurtulmak için bölgesel jimnastik yerine özel bir beslenme planı uygulamanız gerektiğinden bahsediyorlar. Günlük alışkanlıklarınızın arasına katacağınız basit yeniliklerle bunu başarmanız aslında mümkün. Uzmanlar, metabolizmanızı hızlandırmanın, tüm vücuttan zayıflamanız için ilk ve altın kural olduğunu belirtiyorlar. Günümüz popüler diyetlerindeki en önemli problem, bir süre sonra kilo verme hızının yavaşlaması, hatta durması. Bu durum zaten diyet yapmaktan bezmiş biri için son derece caydırıcı olabilir. Bu sebeple öncelikle metabolizmanızı hızlandıracak ipuçlarını dikkate almanız gerekir.

ACI BİBER YİYİN
Daha önceki yazılarımda da bibere acı tadını veren mucize madde capsaisinden bahsetmiştim. Yapılan araştırmalara göre capsaisin, bedene girdiği andan itibaren 30 dakika boyunca metabolizmanızı yüzde 20 oranında hızlandırıyor. Tükettiğiniz biber ne kadar acıysa, barındırdığı capsaisin miktarı da o oranda fazladır. Hızlanan metabolizmanız sayesinde tüm bedenden zayıflamanız mümkün ancak acı biberin özellikle karın bölgesinden zayıflamanıza yardımcı olduğu da biliniyor. Acı biberi sabahları tüketmeniz de ayrıca tavsiye ediliyor. Sabah sabah biber yiyemem diyenlerdenseniz, ülkemizde kolayca bulabileceğiniz acı biber salçasıyla hazırlayacağınız kahvaltılık sosla da aynı etkiyi yakalayabilirsiniz.

OMENTUM İLE MÜCADELE EDİN
Omentum, organlarımızı kaplayan ve yağ hücrelerinden meydana gelen bir tabakadır. Beslenme şeklimize göre genişleyerek büyürler. Omentum ile başa çıkabilmeniz için kendisini oluşturan yağ hücrelerini boşaltmanız gerekir. Bunun için tavsiye edilen bir mucize var: Yeşil çay. Yapılan araştırmalar, yeşil çayın içindeki maddelerin yağ hücrelerini parçalamada çok etkili olduğunu gösteriyor. Her gün iki fincan yeşil çay içmek beklenen etkinin gerçekleşmesi için yeterli.

AKASYA TOZU LİF ZENGİNİ
Zayıflama formülleriyle yakından ilgilenenler akasya tozunu mutlaka duymuşlardır. Akasya tozu, akasya ağacının kabuğunda bulunan bir toz. Baharat gibi kullanılıyor. Yapılan araştırmalarda, zayıflamanın en önemli yardımcılarından olan liften oldukça zengin olduğunu tespit edilmiş. Sindirim sisteminin en iyi dostu sayılan lif, yediklerinizi kolay sindirerek hızla atmanızı sağlar. Akasya tozunu, tıpkı tuz vb. baharatlar gibi yemeklerinizin üzerine serperek tüketebilirsiniz. Ancak bu tozu kullandığınız öğünlerde bol su tüketmeniz gerekiyor. Su, akasya tozunun etkisini artıran en önemli unsur.

SALATALIK VE LAHANA TURŞUSU
Bakteri denince akla ilk gelen zararlı olduklarıdır. Oysa bedenimizde bulunan bazı bakteriler, aksine faydalıdır. Buna en iyi örnek, bağırsak bakterileridir. Bağırsaklarda sindirime yardımcı iyi bakteriler bulunur. Yediklerimize bağlı olarak bağırsak bakterilerinde çeşitlilik görülür. Yanlış beslenme sonucu artan zararlı bakteri miktarı, bağırsak duvarında yanmaya ve şişliğe sebep olur ki bu durum büyük bir göbek olarak göze çarpar. Bu sebeple yediklerimizi kontrol ederek bu şişlikten kurtulabiliriz. Bahsettiğim faydayı elde etmek için çok da uzağa gitmenize gerek yok. Kültürümüzde var olan turşu, bu iş için birebir. Yapılan araştırmalar, özellikle salatalık ve lahana turşusunda bulunan yararlı probiyotiklerin zararlı bakterilerin ölmesinde son derece etkili olduğunu gösterdi. Tek yapmanız gereken, minimum tuz oranına sahip turşuları tercih etmek olmalı.

KORTİZOL SEVİYENİZİ AZALTIN
Kortizol, bilinen adıyla stres hormonudur. Şehir ve yoğun iş hayatı içinde savrulup dururken stresten uzak durun demek gülünç bir tavsiye gibi gelebilir ancak tamamen ortadan kaldıramasanız da azaltmaya çalışmanız gerekli. Kortizol hormonunun bilinen en önemli etkisi, ekstra kalori depolamaktır. Kortizol seviyenizle baş etmeniz için yemeniz gerekenlere gelince: Mor lahana, yeşil roka, bulgur, arpa, esmer pirinç, deniz ürünleri, zerdeçal, fesleğen ve tarçın, zencefil, nane, limon.

ŞİŞKİNLİK DÜŞMANI ÇAY
Hem lezzetli, hem de şişkinliği azaltmada son derece etkili bu çay, Dr. Mehmet Öz tarafından sıklıkla tavsiye ediliyor. Zencefil, nane, limon ve su ile hazırlanan bu soğuk çay, hem lezzetli, hem de son derece pratik.
3 poşet zencefil
1 kase kıyılmış taze nane
1 limon suyu
2 su bardağı su
2 su bardağı buz
Çaydanlığa zencefil poşetlerini, kıyılmış naneyi ve suyu koyun, 5-10 dakika arasında ısıtın. Karışımı poşet ve nane kalıntılarından arındırmak için süzün. Limon suyu ekleyin, Karıştırın ve servis edin. Dilerseniz buzdolabında bekletin ve sonradan buz ile servis edin.

KİLO VERMENİZE YARDIMCI KAHVALTI ALIŞKANLIKLARI
1. Meyve suyu yerine yağsız süt için. Kahvaltıda yağsız süt tüketen fazla kilolu insanlar daha az yerler.
2. Kahvaltı yapan kişiler kilo vermede ve vermeye devam etmede daha başarılı olurlar.
3. Araştırmacılara göre sabahları yumurta tüketen kişiler, karbonhidrat ağırlıklı beslenen kişilere göre daha uzun süre tok kalıyor.
4. Yulaf sizin arkadaşınız! Kahvaltıda bir kase yulaf ezmesi yemek öğlen yemeğe saldırmanızı önler.

Sıcaklık, iştah ve metabolizmamızı nasıl etkiler? 
Metabolizmayla ilgili bir teoriye göre soğuk hava iştahı harekete geçiriyor. Kışın daha çok yediğinizi ve spordan sonra vücudunuz sıcakken aç hissetmediğinizi hiç fark ettiniz mi? Aksine, düşük vücut ısısına sahip olan kişiler daha düşük metabolizma hızına sahiptirler ve kilo almaya daha yatkındırlar.

Alıntıdır!...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder