12 Haziran 2014 Perşembe

Beyin kullanma kılavuzu


"Beyni daha verimli kullanabilmenin yollarını anlatan “Beyin Kullanma Kılavuzu” Üsküdar Üniversitesi tarafından yayımlandı. İşte kılavuzdaki 20 madde.
İnsan beyni 1,5 kg’lık bir mucize. Bu mucize yaklaşık 100 milyar hücreden oluşuyor. Ve her bir hücrenin yaklaşık 10 bin farklı hücreyle bağlantısı var. Masadan bir bardak su almak istediğimizde bile olağanüstü bir bilgi-işlem süreci başlıyor. Çünkü beyin aynı anda trilyonlarca uyarıyı alıp, aynı anda yanıtlama yeteneğine sahip. Öyle ki, bugünkü teknolojiye göre gerçekleştirilmesi mümkün olmayan işlemleri aynı anda eksiksiz ve hatasız yerine getirebilecek kusursuz bir yapıda.
Ancak bu kadar harika bir organ, ne yazık ki kendini yenileme yeteneğine sahip değil. Diğer beden hücreleri yenilenip değişirken, uzmanlara göre beyin için tek yol, kapasiteyi artırmaktan geçiyor. Bu da beyin eğitimi yani beyni doğru kullanma yollarını bilerek mümkün oluyor. Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın yazdığı “Beyin Kullanma Kılavuzu”, bu yolları 20 maddede açıklamış:
1. Anılarını depola
Beyin, depo gibi çalışır. Örneğin tanıştığın kişilerin isimleri veya yüzleri beyninde kayıtlıdır. Bu gibi bilgileri kaydet, hatırla ve gözden geçir. Bu sayede güçlü bir hafızaya sahip olacağın gibi, unuttuğun birçok bilgiyi de yeniden canlandıracaksın. Sonsuz hatıralarla dolu hayatında yaşadığın her şey beyninde depolanırken, sana da bu depoyu kullanma şansı doğacak.
2. Öngörülere sahip olduğunu fark et
Bilim adamları beynin geleceğe dair öngörü yeteneği olduğu konusunda hemfikir. Yarın ne giyeceğinden beş sene sonra kendini gördüğün yere kadar birçok plan yapabiliyorsun. Beynin bu konuda sana imkân tanıyor.
3. Duyguların merkezini keşfet
Beyin sadece bilgi değil hisleri de depoluyor. Duygular, güdüler, umutlar, korkular, heyecanlar... Sinirli veya güleryüzlü insanlara vereceğin tepkilerin nasıl olması gerektiğine önce beyin karar verir. Hayat tecrübelerine bağlı olarak korkacağın olaylara yine beyninin sana yolladığı sinyallerle karar verirsin. Bu sinyalleri kontrol etme gücü sana ait.
4. Bilgi birikimini geliştir
Gereksiz bir bilgi beyinden kolayca atılabilir; ama önemli deneyimler hayatın boyunca sana yardımcı olur. Zaman içinde edindiğin bilgilerin önemini fark et ve bunları değerlendir. Bunları değerlendirdikçe zekân da gelişmiş olur.
5. Uykunun önemini algıla
Uyuduğun zaman beyninin büyük bir bölümündeki nöronlar uyanık olduğun zamanlardan daha fazla çalışır. Düzenli uyku öğrenme kapasiteni artırır. Gerekli bilgilerin depolanmasına, gereksiz bilgilerinse kolay atılmasına yardımcı olur.
6. Bilinçli olduğunu fark et
En azından bu yazıyı okuyor olman bile yerinde bir bilince sahip olduğunu gösterir. Beyninde binlerce nöron iletişime geçerek bilincini oluşturur.
7. Amacını belirle
Hayatında, uğrunda yaşamaya değer bir amaç ve çile çekmeye değer bir hedef bulundur. Amacı olmayan beyin programlanmamış bir beyindir ve dış etkiye çok açıktır.
8. Stratejik düşün
Hedefini bir piramit olarak düşün ve bu piramidin en tepesine senin için en önemli şeyleri koy. İleride nasıl biri olup, nasıl anılmak istediğine karar ver. Amaç belirlemek ve stratejik düşünmek, yol haritanı çizmeye benzer. Öncelik sıralamana göre zaman yönetimi geliştir.
9. Sevdiğin sporu yap
Düzenli spor ruh halini düzeltecek, olumlu düşünmene yardımcı olacak ve beynini genç tutacaktır. En sevdiğin sporu belirle.
10. Beynini zorla
Zihinsel egzersizler beyinde sinirsel bağlantı havuzunu zenginleştirir. Beyinde bağlantı sayısını en çok artıran şeyler, yorum yapmak, tekrar yapmak, yeni şeyler öğrenmek, yeni deneyimlere açık olmak ve alışkanlıkları terk ederek rutini değiştirmektir.
11. 5N 1K kullan!
Hafızanın altı sadık hizmetçisi: Kim, ne, nerede, ne zaman, nasıl, niçin sorularıdır. Kolay hatırlayıp unutmamak için, bu soruları hep kullan.
12. Şoför koltuğuna otur
Dikkati ve algılama gücünü artıran en kestirme ve kalıcı öğrenme şekli, aktif gözlem ve pratiktir. Daha iyi öğrenmek için şoför koltuğuna otur.
13. Öğrenmeyi durdurma
Artık kurumların bile kendilerini geliştirdikleri sürece ayakta kalabildiklerini unutma. Her an yeni şeyler öğrenmeye açık olan bir beynin olduğunu bil. Öğrenmenin sonu yok.
14. Basit ol
Mutluluk parfüm gibidir; kendine sürmeden başkasına bulaştıramazsın. Yürüyebilmek, konuşabilmek, ağlayıp gülebilmek bile başlı başına birer mutluluk kaynağı. Küçük şeylerle mutlu olmak senin elinde. Basit olmak, her şeyde ölçülü olmak, beynin dostudur.
15. Sosyal temas kur
Zengin ve uyarıcı ortamlarda büyüyen çocukların test performansları, yalın ortamlarda yetişen çocuklara göre daha başarılıdır. İnsan, hayvan ve çiçeklerle bağlantı kur; onlarla konuş.
16. Gülümse
Hayatının hiçbir anında gülmekten kaçınma. Sen güldüğünde, organizman güzel bir mesajla iyileşir. Çünkü gülme sırasında diyaframın kasılır; karaciğer, dalak, mide, bağırsak gibi birçok organın uyarılır. Aynı zamanda yüz, boyun, kol, karın gibi kasların gevşer. Yüzlerinde gülümseme çizgileri olanların daha uzun ömürlü olduklarını unutma.
17. Yazı yaz
Düşünce süreçlerini netleştirmek, önemli bilgileri hafızana kazımak ve gelecekte bu anı daha iyi hatırlamak için yazı yazmak en iyi yöntemlerden biri. Yaratıcılığını ve parlak fikirlerini daha verimli bir hale getirmek için yazmak, beyin için de çok verimli bir egzersiz. Böylece daha analitik bir düşünce yapısına sahip olursun.
18. Net ol
Dağınık bir oda veya karışık bir çalışma alanı, düşünmeyi verimsizleştirir. Zihinsel işler yapacağın yeri buna uygun biçimde tasarla. Bulunduğun ortam kadar kendinde de sadelik ve netlik önemli. Zor bir zihinsel işe başlamadan önce kendini gevşet; bedenini, ruhunu rahatlat ve ne yapacağını netleştir.
19. Yediklerine dikkat et
Uzun ömürlü bitkilerin ve antioksidan gıdaların bolca tüketilmesi çok önemlidir. Ceviz, badem, fındık, kırmızı meyveler ve taze besinler gibi… Beynin %20’sini oluşturan Omega-3, balık ve keten tohumu yağında bol miktarda bulunur. Az kalorili besinler ömrün uzamasını sağlar.
20. Hareketli ol
Yaptığın işi ayakta ve yürüyerek yapmak, hiç olmadı bir adım daha fazla atmak beynin daha fazla oksijen almasına sebep olur."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder