Tirozin Nedir?
Temel olmayan bir amino asit olmasına rağmen üst sırada bir nörotransmitterdir, beyin faaliyetini harekete geçirme ve belirlemedeki rolüyle önemlidir. Örneğin, fenilalanin, ruhsal durumu iyileştirici, iştah kesici vs. bir etki yapabilmek için ilk önce tirozine dönüşmelidir. Enzim yetersizliği ya da vücudun herhangi bir başka yerinde fenilalanine olan büyük ihtiyaç nedeniyle eğer bu dönüşüm gerçekleşmezse beyin tarafından yetersiz miktarlarda norepinefrin üretilecek ve süreç depresyonla sonuçlanacaktır.
Tirozin (tyrosine); adrenalin, hipofiz ve tiroid bezlerinin sağlıklı olarak işlev göstermesini destekler. Ayrıca büyüme hormonunun serbest bırakılmasını harekete geçirir ve iştahı bastıran norepinefrin üretir.
Klinik çalışmalar tirozin desteğinin tedaviye karşı dirençli depresyonun ve anksiyetenin kontrol edilmesine ve bunun yanı sıra amfetamin (ruh halini iyileştirici ya da diyet ilaçları olarak) kullanan hastaların dozlarının sadece birkaç hafta içerisinde minimal seviyelere inmesine yardım ettiğini göstermiştir.
Tirozin ayrıca kokain bağımlılarının, uyuşturucudan kesilince yaşadıkları belirtiler olan depresyon, bitkinlik ve aşırı rahatsızlığı önleyerek alışkanlıklarını bırakmalarına yardım etmektedir. C vitamini, tirozin lıidroksilaz (vücudun tirozin kullanımına izin veren enzim) Bl, B2 vitaminleri ve niasin ile alınan ve portakal suyunda çözünen tirozin rejiminin işlev gösterdiği bulunmuştur.
Diğer amino asitlerin emiliminin tamamlanmasına engel olmamak amacıyla L-tirozin destekleri yüksek karbonhidratlı yemeklerle ya da yatma zamanı öncesinde alınmalıdır. En iyi doğal kaynaklar süt ürünleri, muz, avokado, Lima fasulyesi, badem, balkabağı ve susamdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder